بوته میری خیار (damping off) بیماری قارچی و یکی از بیماریهای شایع گلخانه ای هست که اغلب توسط قارچهای خاکزی از جمله پیتیوم ،فیتوفترا و رایزوکتونیا ایجاد می شود. بوته میری اغلب در خاک های با رطوبت بالا که بافتی فشرده و زهکشی ضعیف دارند اتفاق می افتد. این بیماری بر بسیاری از گیاهان جالیزی دیگر نیز اثر گذاشته و بهترین راه برای این بیماری کنترل و پیشگیری است. این بیماری بر دانه ها و نهالهای جوان بیشترین تأثیر را دارد و به ندرت بر گیاهان بالغ موثر است. این بیماری بیشتر در فصول سرد و در خاکهای مرطوب اتفاق می افتد.
عامل: قارچ فیتوفترا، پیتیوم، فوزاریوم، ورتیسیلیوم ، رایزوکتونیا. این عوامل به راحتی در خاک زنده می مانند و توسط خاک و اجسام آلوده جابجا می شوند. در صورت قرار گرفتن بذر در خاک آۀوده حتی منجر به پوسیدگی بذر و عدم جوانه زنی آن می شوند.
علایم: پوسیدگی از ناحیه طوقه (لکه های آبگز، قهوه ای و فرورفته در ناحیه طوقه و ساقه) و افتادن بوته به زمین
عوامل تشدید بیماری: رطوبت بیش از حد ( آبیاری زیاد )، خاکهای فشرده و سنگین، هوای سرد
کنترل بیماری بوته میری خیار
- ضد عفونی کردن خاک گلخانه قبل از کشت: برای ضد عفونی خاک لازم نیست که قبل از هر کشت آن را ضد عفونی کرد، البته اگر آلودگی شدید باشد می توان این کار را انجام داد.
- ضد عفونی بذر ها قبل از کشت
- زهکشی مناسب
- مدیریت آبیاری به منظور جلو گیری از رطوبت بیش از اندازه خاک
- استفاده از ارقام مقاوم
- جلوگیری از فشردگی خاک با استفاده از ترکیبات بهساز خاک و ترکیبات آلی
- حفظ شرایط محیطی با گردش هوا در گلخانه، با استفاده از فن و هواکش
- استفاده از بذور تیمار شده با بنومیل و تیرام
- کنترل شیمیایی با سموم قارچکش
- کاشت بذر در عمق مناسب
- برای کاهش عوامل بیماری زا، بقایای گیاهان بیمار را حذف و دور بریزید.