دفتر فروش: اصفهان-چهارباغ بالا
تلفن: 03136269500
کارخانه:یزد- شهرک صنعتی مهریز
تلفن: 03532553376
درخت پسته دو پايه است، يعني براي توليد ميوه به وجود هر دو پايه نر و ماده نياز مي باشد و تشخيص درخت نر و ماده از يكديگر از روي گل آنها (آن هم در فصل بهار و به هنگام گل دادن ) ميسر است. كارشناسان و باغداران باتجربه از روي اندازه درخت، شكل برگها، شكل جوانه ها و نحوه استقرار آنها برروي شاخه¬ها، درخت نر را از ماده براحتي تشخيص می دهند.
گل ها فاقد گلبرگ و غده هاي شهد ساز بوده، بنابراين زنبور عسل را به خود جلب نمي كند و گرده گل توسط باد پراكنده مي شوند. درخت نر در فروردين ماه حدود 5 تا 7 روز زودتر از درخت ماده به گل مي نشيند كه گلهاي آن به صورت خوشه اي بوده و هر خوشه، توده اي ازگلهاي متراكم مي باشد. گلها بدون گلبرگ و كاسبرگ حقيقي هستند. گل ماده همانند گل نر خوشه ای است با این تفاوت که شکل قرار گرفتن گلها بر روی خوشه بصورت منفرد و با فاصله از یکدیگر است. گلهای ماده ابتدا به رنگ سبز هستند که این رنگ را تا دو روز حفظ می کنند.اگر در این فاصله دانه های گرده به آنها نرسد و عمل لقاح انجام نشود، رنگ کلاله سه شاخه ای آن به قرمز مایل به قهوه ای تغییر می کند، سپس کلاله خشک شده و می ریزد. در صورت تلقیح، خوشه های گل ماده شروع به رشد کرده و دانه های آن به تدریج بزرگ می شوند. پوست نرم خارجی دانه ها در حین رشد، رنگهای سبز و صورتی آمیخته به زرد و بنفش کم رنگ به خود می گیرد.
در پسته پدیده سال آوری ژنتیکی و غیرقابل اجتناب است. اما حتی در سال های نیآور نیز گیاه به تغذیه و آبیاری مناسب نیاز دارد. گاها برای افزایش تلقیح از گرده افشانی دستی استفاده می شود، برای این منظور گرده گل نر در شرایط کنترل شده ای جمع آوری و در زمان گلدهی درختان ماده بر سر آنان پاشیده می شود.
ريشه زائي درخت پسته بصورت محوري و عمودي است و تا عمق بيش از دو متر داخل خاك فرو مي رود. سيستم ريشه زائي عمقي درخت را قادر مي سازد تا به اعماق خاك نفوذ كرده و از آب و مواد موجود در آن به خوبي تغذيه نمايد و از اين رو درختان پسته قابليت سازش با دوره هاي طولاني خشكسالي را دارند. قدرت توليد ريشه فرعي در درخت پسته خيلي ضعيف است و هرگاه انتهاي ريشه اصلي قطع شود، درخت خشك شده و از بين مي رود.
تا قبل از پنج سالگي، درختان ميوه كمي توليد مي كنند، از حدود 5 سالگی شروع به باردهی کرده و از 10 تا 12 سالگي باردهي كامل و اقتصادي درخت آغاز مي شود. در صورتیکه شرایط مناسب باشد درختان پسته تا 40 سالگی نیز عملکرد اقتصادی خواهند داشت. اقتصادی بودن عملکرد از مقایسه میزان عملکرد در یکسال با میانگین عملکرد همان سال در منطقه (و توجه به سال آور و یا نیآور) سنجیده شده و طی چندسال تکرار می شود.
خسارات عمده ای که سرمای دیررس و گرمای زودرس بهاره در بعضی از مناطق به محصول پسته وارد می کند می طلبد که برای انتخاب رقم مناسب و سازگار با مناطق، مطالعه و بررسی دقیق اولیه به عمل آید.
درصورتیکه نیاز سرمایی درختان در زمستان تأمین نشود عملکرد گیاه به شدت کاهش می یابد.
پسته نسبت به شوری آب و خاک مقاوم است و تا شوری 8 دسی زیمنس بر متر را تحمل می کند. در خاک های با زهکشی خوب و بافت سبک بهتر رشد می کند. درختان پسته در خاکهای غنی، شنی لومی و با عمق زیاد و با EC آب و خاک پایین تر محصول بهتری می دهند.
علاوه بر شوری بالای آب و خاک، وجود لایه سخت، شوری و قلیائیت خاک، وجود یک لایه کاملاً شنی در زیر لایه رسی، بالابودن سطح سفره های کاذب آب یا به عبارتی بالا بودن سطح ایستابی از عوامل محدود کننده کشت پسته می باشد. برای کسب عملکرد اقتصادی بهتر است تا عمق 1/5 تا 2 متر هیچگونه لایه محدود کننده ای وجود نداشته باشد.
مناسبترین فاصله ردیفها 6-7 متر و فاصله بین درختان 3-4 متر می باشد البته فاصله بین ردیف 4-6 متر و بین درختان 2-3 متر قابل تحمل می باشد. ضمناً فاصله بین ردیف کمتر از 4 متر و فاصله بین درختان کمتر از 2 متر نامناسب می باشد.
بهتر است برای کاشت از نهال های اصیل و گواهی شده استفاده نمود. نهال ها در سال سوم پیوند زده می شوند. رعایت تعداد درختان نر و ماده در باغ ضروری بوده و باید درختان نر در مسیر بادغالب در زمان گلدهی قرار گیرند.
برای پیوند زدن روش های مختلفی وجود دارد اما روش ساده ای که بخوبی جواب داده روش لوله ای است. قبل از عمل پیوند زدن و در اسفند ماه نهالهای 3-2 ساله پسته در زمین اصلی سربرداری می شوند.
پس از پیوند، آبیاری باید منظم و به فواصل 14 روز یکبار انجام شود. جوانه ها و پاجوشهایی که از زیر محل پیوندک و بر روی پایه ایجاد می شود، باید قطع گردد.
بطور کلی به دلیل عمر و دوره بازگشت سرمایه طولانی باغات پسته، منابع آب مورد استفاده باید پایداری طولانی (حداقل 50 ساله) داشته باشند. مقدار، تناوب و شیوه آبیاری بر تولید پسته تأثیر زیادی می گذارد. تربیت درختان جوان، شیوع آفات و بیماری هایی که از طریق هوا و یا خاک به درخت حمله ور می شوند، مقدار و کیفیت محصول دو سالانه و رشد درخت همگی تحت تأثیر آبیاری درخت پسته قرار دارند. علاوه بر آن، شرایط اقلیمی، بافت خاک و پایه و پیوند درخت پسته از جمله عوامل مهمی هستند که بر میزان آب مورد نیاز آن جهت تولید محصول اقتصادی تأثیر می گذارد.
بدلیل وجود شبکه ریشه وسیع و ساختار برگ مقاوم، درخت پسته قادر به بقا در دوره های خشکسالی و شرایط کم آبی است، اما مقاوم بودن درختان پسته به اين معني نيست كه آنها جهت توليد محصول اقتصادي و مناسب نياز به آب كمي دارند. اگر درختان پسته در طول دوره هاي حساس به كم آبي با ميزان كمتر از نياز واقعي آبياري شوند، اثرات منفي بر روي فرآيندهاي دروني درخت خواهد گذاشت. مثلا :
• آبياري در زمان گلدهي (عموما فروردين ماه) و زمان پر شدن مغز (عموما تيرماه) در کاهش پوكي و سقط جنين مؤثر است.
• آخرين آب قبل از برداشت (بسته به رقم) و عموما اوايل شهريور ماه در خنداني پسته اثرگذار است.
• بطور کلی برای افزایش عملکرد و جلوگیری از افت محصول از نظر تعداد و اندازه بایستی از بروز تنش در اواسط تیر تا زمان برداشت جلوگیری کرد.
معمولا دور آبیاری درخت یکماهه و در فصول گرم سال 20 روزه است. بیش از نیمی از آب مورد نیاز سالانه، در فصل تابستان (تیر، مرداد و شهریور) به مصرف درخت می رسد. تهيه آب كافي براي درختان بارور پسته بطوريكه استرسي در اثر اشباع شدن خاك و فقدان آب كافي در خاك به آنها وارد نشود، يكي از اهداف مديريت بهينه آبياري مي باشد.
آبياري در طول فصل مهمترين عمليات داشت مي باشد. تنش خشكي باعث خشكيدگي سر شاخه ها، ريزش و خشكيدگي برگها، كوچك شدن سطح برگها و در نتيجه كم شدن سطح فتوسنتز كننده گياه و لخت شدن ظاهر گياه، تشديد اثرات آفتاب سوختگي بر روي شاخه ها و نهايتا خشك شدن كامل گياه مي گردد. در تنش هاي شديد و طولاني مدت پوست درخت ترك برداشته و به راحتي از تنه آن جدا مي گردد.
مهمترین عناصر پرمصرف ضروری در تغذیه پسته ازت، پتاسیم، کلسیم و منیزیم می باشند.
در بین عناصر ریزمغذی نقش روی، بور و مس در تغذیه پسته بسیار پررنگ می باشد. تغذیه صحیح و اصولی درختان پسته مانند سایر درختان میوه از طریق تفسیر همزمان نتایج آنالیز برگ و خاک می باشد. ضمن اینکه اطلاعات مربوط به آنالیز خاک تا عمق 1/5 متری علاوه بر اطلاعات تغذیه ای، اطلاعاتی در خصوص وضعیت خاک از نظر عوامل محدود کننده رشد نیز در اختیار قرار می دهد.
کودهای ازته از اسفندماه تا اواخر خردادماه در اختیار گیاه قرار گیرد، استفاده از کودهای ازت بالا از اواسط مرداد به بعد گیاه را نسبت به سرمازدگی حساس می کند.
کودهای دامی مورد استفاده در باغات بهتر است بصورت کاملا پوسیده باشند. برای پوساندن کود گاوی در فصول گرم سال (خرداد تا مردادماه) به ازای هر تن کود حدود 14 کیلوگرم کود اوره، و 10 کیلوگرم گوگرد گرانول به آن افزوده، رطوبت کود در حد نمدار تنظیم شده و بر روی پشته کود پلاستیکی ترجیحا تیره رنگ کشیده شده و بصورت هفتگی زیر و رو شود. در زمان تکمیل پوسیدگی رنگ کود به تیرگی می گراید. كليه مقادير كودي توصيه شده اعم از مرغي و يا گاوي و… بايد به عنوان كود زمستانه فقط در شيار كودي به عرض 40و عمق 40سانتيمتر در انتهاي سايه انداز درختان مصرف شود.
زمان نمونه برداری: مردادماه
اندام نمونه برداری: برگ های تازه بالغ شده نزدیک به نوک شاخه، در شاخه های بدون میوه درون تاج درخت
مقدار برگ: حدود 100 برگ از 20 درخت
تشخیص اختلالات تغذیه ای با استفاده از علائم ظاهری با اشکالاتی همراه است، مثلاً به محض بروز علائم، مقداری از عملکرد کاسته می گردد، ممکن است دو عنصر علائم کمبود شبیه هم داشته باشند یا کمبود دو یا چند عنصر همزمان وجود داشته باشد و یا حتی ممکن است شرایط نامساعد محیطی، خسارت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی موجب بروز علایمی مشابه با اختلالات تغذیه ای گردند. در نهایت استفاده از این روش نیاز به تجربه و مهارت دارد. بنابراین بهتر است در درختان میوه، تغذیه و کوددهی بر اساس بررسی همزمان نتایج آنالیز برگ و خاک صورت گیرد.
کمبود ازت (نیتروژن)
برگ های جوان کمرنگ شده و برگ های پیر زرد شده و زودتر از موعد ریزش می کنند.
دُمبرگ ها و رگبرگ ها در حالت کمبود ازت قرمز می شوند.
رشد شاخه ها کاهش یافته، شاخه باریکتر و کوتاهتر می شود.
در کمبود شدید پوست درخت نیز به رنگ مایل به قرمز در می آید.
عملکرد محصول کاهش می یابد.
نکته: تنش های آبی، آبیاری بیش از حد و بیماری ورتیسلیوم علائمی شبیه کمبود ازت نشان می دهند.
علایم کمبود
برگ ها به رنگ سبز تیره در می آیند.
نقطه های سوخته به شکل غیر یکنواخت در نزدیکی لبه برگ های مسن ایجاد می شود که در طول فصل گسترش می یابد تا اینکه تمامی برگ را فرا گرفته و در نهایت برگ خشک شده و به زمین می ریزد.
شاخه ها باریک می شوند و تعداد شاخه های جانبی کاهش می یابد.
مسمومیت فسفر موجب کاهش جذب عناصر ریزمغذی بویژه روی شده و علایم کمبود روی در گیاه ظهور می کند.
نکته: با توجه به اینکه رفع مسمومیت فسفر درون خاک به سادگی امکان پذیر نیست، لازم است استفاده از کودهای حاوی فسفر متناسب با نیاز گیاه صورت گیرد.
پتاسیم کافی نقش مهمی در درشتی، طعم، کیفیت و میزان خندانی پسته دارد.
کمبود پتاسیم
علایم کمبود عموماً در اواسط تابستان در برگ های قدیمی مشاهده می شود.
برگ های قدیمی مربوط به رشد سال جاری رنگ پریده شده، لبه برگچه ها به سمت پایین پیچ خورده و رنگ آن ها متمایل به خاکستری می گردد.
اندازه برگ کوچکتر از حد معمول می گردد.
در کمبود شدید، نوک برگ زرد شده و این زردی به سمت پایین برگ ادامه می یابد و در نهایت منجر به پیچ خوردن برگ می شود.
ناخندانی میوه افزایش، اندازه میوه کاهش و عملکرد محصول کاهش می یابد.
کمبود کلسیم
برگ های جوان حالت قاشقی رو به پایین نشان می دهند.
کیفیت مغز میوه کاهش می یابد.
احتمال بروز عارضه لکه پوست استخوانی پسته افزایش می یابد.
نکته: برای تغذیه متناسب گیاه، بهتر است نسبت کلسیم بالاتر از منیزیم باشد.
کمبود منیزیم
نوک و کناره برگ ها و یا بین رگبرگ ها زرد می شود.
کناره برگ ها حالت سوختگی پیدا می کند و در کمبود شدید، کلروزهای بین رگبرگی نیز بحالت سوخته یا نکروزه در می آیند.
نکته:کمبود منیزیم و پتاسیم در پسته مشابه بوده و بهتر است برای اطمینان از تجزیه برگ استفاده گردد.
کمبود گوگرد
برگ های جوان بصورت یکنواخت زرد می شوند.
برگ ها و شاخه ها نازک و شکننده شده و رشد گیاه کاهش می یابد.
کمبود منگنز
حاشیه برگ های جوان سبز باقی مانده و فواصل بین رگبرگ ها زرد می شود.
کمبود روی
علایم کمبود روی معمولاً در اوایل فصل رشد دیده می شود.
کمبود روی موجب تأخیر در باز شدن جوانه رویشی و زایشی تا یکماه می شود (علایمی شبیه سرمازدگی بر روی شاخه های یکساله در بالای تاج درخت دارد).
زمانیکه جوانه رویشی باز می شود، برگ های انتهایی کوچک بوده، حالت منگوله ای و ریزبرگی ایجاد می شود.
در کمبود خفیف فقط بین رگبرگ ها، سبز کمرنگ می گردد.
قسمت¬های انتهایی شاخه¬های جوان خشک می شود.
میوه¬ها نسبت به حالت طبیعی ریزتر بوده و نسبت به میوه های سالم قرمزتر می شوند.
نکته: معمولا کمبود روی در خاک های ایران به دو دلیل آهکی بودن خاک و غلظت بالای فسفر درون خاک می باشد، لذا برای تأمین نیاز گیاه، بهتر است روی را به صورت چالکود مصرف نمود و در دو مرحله یکی تورم جوانه ها و دیگری بعد از برداشت محصول، محلولپاشی فروت ست انجام شود. همچنین استفاده از ترکیبات کاهنده پ-هاش و ترکیبات آلی همراه با آبیاری مؤثر است.
درختان پسته در مقایسه با سایر درختان به غلظت های بالاتری از بور نیاز دارند و این عنصر نقش مهمی در عملکرد و کیفیت مغز پسته ایفا می نماید.
کمبود بور
علایم کمبود در اوایل فصل و به صورت مُردن بافت های نوک برگ ظاهر می شود.
برگ های جوان بدشکل شده، نوک شاخه ها خشک شده و جوانه انتهایی در حالت خواب باقی می ماند.
برگ های قدیمی به حالت مومی و ضخیم در می آیند.
ممکن است برگ ها تُرد و شکننده شده و قبل از موعد ریزش نمایند.
تمام خوشه گل درختان جوان در طی مرحله بازشدن ریزش می کنند و باغ با کمبود گل مواجه می شود.
انتهای برخی شاخه ها خشک شده و گاها بر روی پوست شاخه لکه های خاکستری و قهوه ای نامنظم مشاهده می شود و این لکه ها پیش زمینه خشک شدن شاخه می باشد.
میوه ها پوک شده و خوشه تُنک می گردد.
مسمومیت بور
علایم مسمومیت بور معمولا در باغاتی اتفاق می افتد که از آب¬های بی کیفیت (با شوری بالا) جهت آبیاری استفاده می کنند. علایم مسمومیت بیشتر در اواسط تا اواخر تابستان با تجمع بور در بافت برگ ها مشاهده می گردد.
ابتدا نوک برگ و حاشیه برگ قهوه ای می شود.
در مسمومیت شدید قسمت های میانی برگ نیز نکروزه می گردد و لبه های برگ به سمت بالا پیچ می خورد.
همه برگ های درخت ممکن است حالت سوختگی پیدا کنند، بطوریکه علایم، شبیه سوختگی بوسیله آتش است.
کمبود مس
علایم کمبود مس در اواسط تابستان رخ می دهد.
نوک برگ های نابالغ نزدیک به انتهای شاخه ها، در ابتدا حالت سوختگی پیدا کرده و به شکل قلب در می آیند.
شاخه ها حالت چروکیدگی پیدا کرده و لکه های تیره کوچکی نزدیک به نوک شاخه ها ظاهر می گردد.
برگ های سوخته ریزش کرده و در اواخر فصل، سرخشکیدگی شاخه مشاهده می شود.
انتهای برخی شاخه ها به طرف پایین خمیده شده و شبیه عصا، بصورت سرکج در می آیند.
مغز میوه ها بدشکل و چروکیده می شود.
کمبود آهن
رگبرگ برگ های جوان سبز باقی مانده و فواصل بین رگبرگ ها زرد می شود.
اگرچه کلر یکی از 16 عنصر ضروری برای گیاه است و درختان پسته به مقادیر بالایی از این عنصر برای رشد و کیفیت محصول نیاز دارند اما غلظت بالای کلر بواسطه شوری آب و خاک و به دنبال آن تنش خشکی و کم آبی اثرات منفی بر عملکرد و کیفیت محصول خواهد داشت.
سمیت کلر
نوک و حاشیه برگ ها حالت سوخته پیدا می کند.
در مسمومیت شدید، بافت مُردگی نوک برگ، در طول تابستان افزایش یافته و نیمی از قسمت انتهایی برگ ها تا اواخر تابستان کاملاً از بین می روند.
نکته: علایم مسمومیت کلر و بور بسیار شبیه بوده و تجزیه خاک و برگ جهت شناسایی علت عارضه لازم می باشد.
سمیت سدیم
جدا کردن علایم مسمومیت کلر و سدیم از یکدیگر کاری دشوار است، زیرا این دو یون در کنار یکدیگر حضور دارند. علایم مسمومیت سدیم شبیه علایم کمبود پتاسیم است.
علائم
پديده پوکي در زمان تشکيل ميوه و در زمان پر شدن ميوه به وقوع مي پيوندد.
ميوه تشکيل شده و تخمدان رشد مي کند، اما رشد جنين با اختلال رو برو مي گردد.
دلایل
کم بودن تعداد درختان نر یا اختلاف زمانی زیاد، بین گلدهی درختان نر و ماده در باغ مانع تلقیح مناسب و در نتیجه پوکی پسته می شود.
برخی از ارقام پسته به طور ژنتیکی دارای درصد پوکی زیادی هستند.
اگر زمان آبیاری بویژه در زمان رشد جنین در دانه پسته به تأخیر افتد درصد پوکی افزایش می یابد.
گرم شدن ناگهانی هوا و درجه حرارت زیاد در زمان تلقیح گل ها ممکن است درصد پوکی را افزایش دهد.
کمبود مواد غذایی مورد نیاز درختان پسته بویژه روی و بور در افزایش پوکی دانه ها بسیار مؤثر است.
آفت های پسته مخصوصا سن های پسته با مکیدن شیره گیاهی و پایین آوردن توان تولیدی درختان پسته موجب افزایش درصد پوکی دانه ها می شوند.
عوامل هورمونی و تنظیم کننده های رشد مانند اکسین ها، جیبرلین ها و سیتوکینین ها در بروز این عارضه مؤثرند.
پیشگیری وکنترل
استفاده از تعداد کافی رقم های مناسب نر و ماده.
استفاده از برنامه تغذیه ای مناسب، بویژه استفاده از کودهای حاوی نیتروژن، بور و روی.
تنظیم میزان و دوره ی آبیاری.
مبارزه به موقع با آفات و بیماری ها.
انجام هرس باردهی.
دلایل
استفاده از ارقام نامناسب نر و ماده با درصد بالاتری پسته ناخندان بطور ژنتیکی.
آبیاری ناکافی از اواخر اردیبهشت تا اوایل تیر و همچنین اواخر مرداد تا اوایل شهریور.
استفاده از آب های با شوری بیش از dS/m6 .
برداشت زودهنگام به دلیل کامل نشدن سیکل رشد گیاه.
کمبود عناصر غذایی بویژه بور و پتاسیم.
پیشگیری وکنترل
استفاده از ارقام با حداقل درصد پسته ناخندان.
آبیاری کافی و به موقع.
برداشت به موقع محصول.
محلولپاشی بور در زمان تورم جوانه ها.
محلولپاشی پلنت گارد46-0-0 در مرحله پرکردن مغز تا رسیدگی به دلیل اثر گذاری بالا و غنی بودن از عناصر ریزمغذی در کاهش خسارت این عارضه موثر است.
علائم
علائم عارضه از مرحله شروع تشکیل پوست استخوانی تا سخت شدن آن به صورت سیاه شدن پوست استخوانی از قسمت نوک به سمت قاعده ی میوه که حدوداً تا دو سوم آن را می پوشاند مشاهده شده و سپس در روی سطح داخلی پوست استخوانی از سمت نوک به سمت قاعده، لایه سفید رنگی تشکیل می گردد.
در اوایل تخریب پوست استخوانی به دلیل کمبود کلسیم، ظاهر پوست رویی سالم است ولی زیر پوست کاملاً پوسیده و سیاه رنگ می شود. در نهایت میوه ی پسته کاملاً سیاه می شود که در اصطلاح به آن داغو زدگی می گویند.
خسارت سن ها، شبیه پوست استخوانی است. با دقت زیاد، علائمی از قبیل فرو رفتگی خرطوم سن و خارج شدن شیره گیاهی قابل تشخیص است. در سن زدگی لکه سفید تور مانندی داخل پوست ایجاد می شود و سیاه شدگی دانه نامنظم است، ولی در عارضه لکه پوست استخوانی سیاه شدگی منظم و فقط از نوک پسته به سمت قاعده پیش روی می کند.
جنین میوه هایی که به این عارضه دچار شده باشند کاملاً سالم هستند. در صورتی که در سن زدگی ابتدا جنین آسیب می بیند و لکه های قهوه ای رنگی بر روی آن مشاهده می شود.
دلایل
کمبود کلسیم.
برهم خوردن تعادل کلسیم و منیزیم در گیاه.
آبیاری سنگین در هنگام تشکیل پوسته استخوانی.
پیشگیری وکنترل
عدم آبیاری درختان پسته رقم های عباسعلی و کله قوچی از اوایل فروردین تا اواسط خرداد در کاهش این عارضه می تواند موثر باشد.
یک هفته مانده به خارج شدن و رسیدن میوه به این مرحله، اولین نوبت محلولپاشی کلسیم انجام شود و این محلولپاشی به فاصله 10 تا 15 روز تکرار شود( تا 3 نوبت).
در باغاتی که دارای رشد رویشی زیادی هستند از کاربرد کودهای ازته و محرک های رشد خودداری گردد.
از محلولپاشی کودهای حاوی منیزیم در باغاتی که سابقه عارضه لکه پوست استخوانی داشتهاند خودداری گردد.
علائم
جنین اکثر میوه هایی که دچار آفتاب سوختگی می شوند، سقط شده و این میوه ها به صورت پوك و نیمه مغز در زمان برداشت مشاهده می گردند.
سلول هاي بافت پوست سبز و گاهاً پوست استخوانی میوه از بین رفته و در قسمتی از میوه که در معرض تابش شدید نور خورشید قرار گرفته است، حالت نکروزه و سیاه رنگ دیده می شود.
باعث ریزش میوه می شود.
دلایل
درجه حرارت های بالا، آبیاری ناکافی و همچنین بافت خاک سبک و شنی موجب افزایش بروز عارضه آفتاب سوختگی و گرمازدگی می گردد.
رطوبت نسبي پايين و كم بودن پوشش گياهي در سطح باغ احتمال بروز این عارضه را افزایش می دهد.
ضخامت كم پوست سبز و پوست استخواني در اثر عوامل ژنتيكي و تغذيه اي حساسیت به آفتاب سوختگی را افزایش می دهد.
عدم انجام هرس فرم، خشكيدگي سرشاخه و هرس شديد موجب می شود میوه بیشتر در معرض آفتاب قرار گیرد.
خسارت آفاتي نظير سن هاي زيان آور پسته و همچنین بیماری های پسته نظیر گموز، به دلیل ایجاد اختلال در جذب مواد غذایی بر شدت عارضه می افزاید.
کمبود کلسیم موجب حساسیت بیشتر گیاه به آفتاب سوختگی می شود.
محلولپاشی یا سمپاشی در ساعات گرم روز و همچنین استفاده از آب های با کیفیت نامناسب جهت سمپاشی و محلولپاشی، موجب افزایش آفتاب سوختگی می گردد.
نکته: محلولپاشی ترکیب سیلیکات پتاسیم با افزایش مقاومت دیواره سلولی می تواند موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر آفتاب سوختگی و تقویت گیاه گردد.
دلایل
ریزش جوانه ها در دوره ی به مغز رفتن پسته، به دلیل تخلیه عناصری مثل ازت و پتاسیم از برگ ها و جوانه های مجاور به خوشه می باشد.
یکی از دلایل عمده ریزش خوشه ها مربوط به وضعیت کلسیم در گیاه است،کلسیم در تشکیل و توزیع آنزیم های گیاهی در داخل گیاه دخالت دارد.
در خوشه هایی که در آن ها هورمون اکسین تجمع یافته، پدیده تهیج هورمونی اتفاق می افتد. با تجمع هورمون اکسین، لایه چوب پنبه ای تشکیل می شود، با تشکیل این لایه مانند فصل پاییز دستور خزان، ریزش برگ و خوشه در فصل بهار صادر می شود. (هرگونه تنش محیطی دمایی و رطوبتی موجب افزایش تولید هورمون اکسین در برگ ها و خوشه ها می شود. این هورمون برای انتقال به ریشه نیازمند عنصر کلسیم می باشد و نبود این عنصر موجب تجمع اکسین در برگ و خوشه می گردد).
همزمان با گرم شدن هوا و بالا رفتن میزان تنفس گیاه، افزایش هورمون اتیلن موجبات ریزش برگ ها و خوشه ها را فراهم می آورد.
برخی از عوامل مانند غرقاب کردن زمین و استفاده از کودهای دامی نپوسیده موجب تشدید این عارضه می شوند.
هر عارضه ای که موجب کاهش سطح اکسیژن در اطراف ریشه شود، ریزش برگ و میوه را تشدید می-کند.
پیشگیری وکنترل
برنامه غذایی مناسب.
استفاده از کودهای حاوی کلسیم.
مدیریت آبیاری مناسب.
دلایل
بادزدگی و تگرگ و… .
آفاتی مانند سنک ها و زنجره ها.
عدم تأمین نیاز سرمایی.
نوسانات دمایی زمستان و بهار.
کمبود عناصر مؤثر در گرده افشانی و تلقیح مانند روی و بور.
کمبود کلسیم.
آبیاری سنگین و بی موقع در بهار.
اختلالات هورمونی.
تغذیه نامناسب و استفاده بی رویه از کودهای نیتروژنه در اول فصل رشد.
گرده افشانی نامناسب یا اختلال در گرده افشانی.
خسارت محلولپاشی های ناصحیح.
پیشگیری وکنترل
استفاده از برنامه تغذیه ای مناسب.
استفاده از کودهای حاوی کلسیم، روی و بور.
علایم
شکاف پوسته سبز رويي در امتداد پوسته سخت استخواني (زود خندانی).
شکاف پوست رويي در قسمت هاي ديگر غير از امتداد پوست استخواني (ترک خوردگی).
دلایل
آبیاری ناکافی و نامناسب در فصل بهار به ویژه در ماه های فروردین و اردیبهشت.
کاهش دمای هوا به حدود زیر 13 درجه سانتی گراد.
ژنتيک پايه و پيوندک.
شرايط آب و هوايي.
عدم تعادل عناصر غذايي.
زمان نامناسب برداشت.
پیشگیری وکنترل
استفاده از برنامه غذایی مناسب.
آبیاری منظم و کافی.
استفاده از ارقام مناسب و مقاوم.
سیاه شدگی پوست پسته از زمان تشکیل میوه تا سخت شدن پوست استخوانی را داغو گویند.
دلایل
کمبود عناصر روی و بور.
کمبود کلسیم و همچنین نسبت پایین کلسیم به منیزیم.
شن زدگی ( باد زدگی).
اختلاف زیاد بین دمای روز و شب.
خسارت ناشی از برخی از آفات مانند سنک ها و سن ها.
پیشگیری وکنترل
استفاده از کودهای حاوی کلسیم، بور و روی.
مبارزه به موقع با آفات.
اين نوع خسارت در اوايل بهار و پس از بيدار شدن درخت به دليل وجود سرماي ديررس بهاره صورت مي گيرد.
علائم
پاره شدن غشای سلولي در اثر يخ زدگي و نهايتاً سياه شدن قسمتي يا كل بافت رويشي.
خشك شدن و ريزش جوانه هاي گل.
عقيم شدن گرده ها، سقط جنين ميوه و بالا رفتن درصد پوکی.
از بين رفتن كيسه جنيني و سياه شدن تخمدان و ساير بافت هاي گل به دليل مرگ سلول ها در اثر يخ-زدگي.
سياه شدن تمامي خوشه گل به دليل مرگ سلول ها در اثر يخ زدگي.
خسارت در جوانه هاي رويشي، برگ ها و شاخه ها.
پژمردگي، سياه شدن وخشكيدگي سرشاخه ها.
تحريك رشد رويشي جوانه هاي جانبي.
تمامی حقوقی این سایت متعلق به شرکت پارس کیمیا کشت میباشد.